AZ IRÁNYÍTÓK FELADATAI

A mobil emelőgépek sokféle környezetben dolgoznak. Mivel a kezelő nem tud azonosítani minden veszélyt, a legjobb, ha más is figyelemmel kíséri a munkaterületen zajló tevékenységeket. A biztonságos munkavégzéshez hozzátartozik, hogy az emelőberendezés közelében jelen van egy irányító - a gép mozgatása, a kosár pozícionálása közben - a látótávolságtól függetlenül. Íme egy rövid összefoglaló a földön lévő kezelő munkatárs szerepéről.

Az irányító fő feladata

Az emelőberendezés működtetéséhez két kezelő ajánlott: egy kezelő a kosárban és egy irányító a földön. Az irányítónak ismernie kell a területet és a lehetséges veszélyeket. Emelőgépkezelői jogosítvánnyal kell rendelkeznie és tudnia kell kezelni a berendezést. Az ő szerepe a gép, a kezelő, és a környezet megfigyelése, így annak megelőzése, hogy kezelők, járókelők sérüljenek meg, vagy az emelőberendezés környezetében kár keletkezzen. Munkája különösen a függőleges és a vízszintes mozgások esetén nagyon fontos.

A földön lévő irányítónak:

  • Ellenőriznie kell a munkaterületet: például, koordinálja a járókelők és a munkaterületen lévő átjáró forgalmat az emelőberendezés műveleteivel, ellenőrzi a talajviszonyokat, a szélsebességet, vagy az elektromos vezetékek közelségét.
  • Utasítja a kezelőt az emelőgép mozgatására: a vezetőnek a magasban nehézségei lehetnek az akadályok géptől való távolságának felmérésében, vagy holttérben lehet.
  • Veszély esetén beavatkozik: az irányító a felelős azért, hogy a vészüzemi folyamatot aktiválja az alsó kezelőhelyről. Szükség esetén értesíti a mentőszolgálatot.


A kommunikáció kulcsfontosságú

Az irányító könnyebb felismerhetősége érdekében viseljen jól láthatósági ruházatot. A biztonsági jelzéseket előre egyeztetni kell az emelőberendezés személyzetével. Ha nem vehető fel szemkontaktus, használjon walkie-talkie-t vagy más kommunikációs eszközt.

A kezelőnek kommunikálnia kell az irányítóval, mielőtt mozgatná a gépet és követnie kell az utasításait, máskülönben veszélyhelyzet léphet fel. Ha nem látja, vagy nem hallja az irányítót, le kell állítania minden műveletet.



Forrás: https://haulotte-community.haulotte.com/a/focus-on-spotter-duties/




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések