AZ ELEKTROMOS BALESETEK ELKERÜLÉSE

MUNKAVÉGZÉS A FELSŐVEZETÉKEK KÖZELÉBEN

A mobil emelő munkaállványok (MEWP) használata a magasban végzett munka egyik legbiztonságosabb módja. Az elektromos kockázatok elkerülése érdekében a kezelőknek folyamatosan figyelemmel kell kísérniük a környezetüket, különösen ha elektromos vezetékek közelében dolgoznak.

Íme néhány tanács az áramütés esélyének csökkentésére.

Mindent az elektromos kockázatokról

A személyemelő kosarak használata során az áramütés az egyik vezető veszélyforrás.

Ennek gyakran oka:

  • A kezelő nem észleli a vezetékek közelségét,
  • A kábeleken áthaladó feszültség hanyag figyelmen kívül hagyása,
  • Berendezés véletlenszerű érintkezése a felsővezetékekkel

Ne feledje, az elektromosság áthúzhat! Nem kell megérinteni az elektromos vezetékeket ahhoz, hogy áramütést szenvedjen. Az elektromos kisülések a két felület közötti nagyfeszültségű rés következtében hirtelen fellépő energiakitörések a levegőben. Ezeket a berendezés meghibásodása, por vagy korrózió is okozhatja. Az erős hőség súlyosan megégetheti a közelben dolgozókat.

Úmutató a felsővezetékekhez

Mindig tartson biztonsági távolságot Ön, a berendezés és a tápvezeték között. Munkavégzés előtt lépjen kapcsolatba a közüzemi szolgáltatóval, hogy megtudja, hogy az energiaforrás áramtalanítható-e. Ha a „feszültségmentesítés” nem lehetséges, tartsa be az International Powered Access Federation (IPAF) által javasolt minimális biztonsági távolságot (MAD).

Az IPAF által meghatározott biztonsági távolságok az elektromos áram alatt lévő vezetékektől, teljesen kitolt gém esetén:

  • 15 méterre a villanyoszloptól
  • 9 méterre a faoszlopokon lévő kábelektől

Ha a kezelőnek az elektromos vezetékekhez ennél közelebb kell dolgoznia, kérjen szakértői tanácsot (forduljon az áramszolgáltatóhoz).

Az áramütések megelőzhetők megfelelő tervezéssel, kockázatértékeléssel, helyszínkezeléssel és az esetleges elektromos veszélyek kezelő általi folyamatos megfigyelésével. Győződjön meg arról, hogy van kész terv vészhelyzetek esetére; a marandó sérülések elkerülése érdekében fontos tényező az idő.

 

Forrás: https://haulotte-community.haulotte.com/a/avoiding-electrical-accidents/

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések